Bebeğimin bezinde kırmızı leke gördüm, kan mıdır? 

Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır. Parmağınızın ucuyla dokunun, kum gibi dağıldığını hissedersiniz. Kan değildir, korkmanıza gerek yok. Su içen bebeklere bol su verin, sadece emiyorsa anneler bol su içsin. Doğum sonrası ilk hafta sıklıkla görülür. 

Bebeğim günde kaç defa kaka yapmalı? 

Annesini güzel emen, kilo alımı yeterli bebek ilk haftalarında günde 8 defaya kadar dışkılayabilir. 1 ayını dolduran bebeğin dışkılama sayısı azalır, gün aşırıya dönebilir. 

Emzirme sonrası bebeğim kusuyor, bu bir sorun mudur? 

Anne sütü ile yeterli beslenen ve kilo alan bebeklerde taşma şeklinde kusmalar görülebilir. Bebek reflüsü 18 aya kadar devam edebilir. Alması gerek kiloyu alamıyorsa o zaman ilaçlar ile müdehale edilebilir. Aksi halde basit reflüden korunma önlemleri yeterli olacaktır. Emzirme sonrası 30 dk yatırmamak, yatırdığımızda ağzı ile midesi aynı düzlemde olmasın diye, bir yastık yardımı ile belden yukarı 45 derece eğim vermek, karnına bastırmadan taşımak gibi. 

Bebeğime su içirmeli miyim? 

Anne sütünün su içeriği bebeğinizin susuzluk hissetmeyeceği şekilde yetmektedir. Ancak çok sıcak havalarda ve ağzında pamukçuk oluşumunu önlemek için her beslenme sonrası 1 çay kaşığı kaynatılmış ılıtılmış su verebilirsiniz. 

Emziren anneler saç boyatabilir mi? 

Bebeklerinizin sağlığı kadar annelerimizin sağlığı da bizim için önemlidir. Annelerimizin psikolojik sağlığına iyi geleceği düşünülen saç boyama işlemini bebeğinizi emzirirken de yapabilirsiniz, ancak saç diplerine fazla yaklaştırmadan ve organik boya tercih ederseniz daha uygun olacaktır. 

Annelerin yedikleri bebeklerine gaz yapar mı?

 Bu konuda yaygın bir kanı olsa da, yayınlarda bunu destekleyecek kesin bir bilgi yoktur. Annenin yedikleri kendisine gaz yaparsa bu emzirme periyodunu negatif etkileyebilir. Toplumumuzdaki yanlış inanışlar nedeniyle annelerin dengeli beslenmeden uzaklaştıkları ve kendi sağlıklarını tehlikeye attıkları farkedilmektedir. 

Bebeğim çok terliyor, bu anormal midir? Bebekler emme aktivitesi sırasında annelerinin kollarını ıslatacak kadar çok terleyebilirler. Ya da uyurken yastık kılıflarını ıslatacak kadar olabilir. Bebeklerin baş-vücut oranı erişkinlere göre baş lehine fazladır. Bu da kan dolaşımı ve metabolik aktivitenin büyük bir kısmının burada olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla terleme de olabilir. Bazı ailelerde genetik olarak çok terleme olabilir. Bu durumda bebeğinizin de terlemesi doğal olacaktır. Terleme ile ilgili olabilecek hastalıklardan en önemlisi tiroid bozukluklarıdır. Tiroid bozuklukları Ulusal Tarama Programında yer alan testler sayesinde ilk 15 gün içinde farkedilebilmektedir. Topuk kanı testi için size Aile Hekiminiz geri dönüş yapmadıysa korkmanıza gerek yoktur. 

Her aşıda ateş olur mu? Aşıya gitmeden şurup içirmeli miyim? 

2. , 4. , 6. ve 18. aylarda uygulanan karma aşının ateş yapma ihtimali vardır. Bu ihtimal tekrarlayan dozlarda daha da artmaktadır. Ancak her bebekte ateş yapacak diye bir kural yoktur. Aşıdan önce içirilen ateş düşürücü şurupların aşının etkinliğini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle ateş olmadıkça şurup içirmenize gerek yoktur. 

Bebeğimin yanaklarında kızarıklık neden olur? 

Emerken sütün yanaklarına değmesi sonucu, sütün içeriğindeki şeker deride irritasyon yaratabilir. Bu da özellikle hassas ciltli olan bebeklerde kızarıklık ve kabuklanmaya yol açabilir. Ailede alerjik bir genetik zemin varsa bunun olma ihtimali artar. İyi bir bebek yüz losyonu ile yanak cildini nemlendirmek gerekir. Kabuklanma artar ve yayılmaya başlarsa doktorunuzun önerisiyle ilaç içerikli merhemler de kullanılabilir. 

Çocuğumda bacaklarında ağrı neden olur? 

Hızlı boy uzama dönemlerinde çocuklarda özellikle 3-5 yaşları arasında, dizden aşağıda her iki bacakta ağrı olabilir. Çocuklar annelerine sıklıkla bacaklarını ovalatırlar. Büyüme ağrısı olarak da bilinir. Bir sorun olduğunu düşündüren bulgular; eklemlerde şişlik olması, son 3 ayda kilo kaybı ve gece ateşlenmelerdir. 

-Bebeğimin doğduğundan beri hırıltısı var, normal midir? 

Bebeklerde burun kanalı, üst solunum yolları henüz dar olduğundan, sürekli yatar pozisyonda durmalarından nefes alma ve verme sırasında solunan hava dar kanaldan geçerken hırıltı sesi çıkarabilir. Burnunun tıkalı olmadığını kontrol edin. Aralıklı olarak serum fizyolojik damlatabilirsiniz. Bariz bir tıkanıklık yoksa aspiratör kullanmayın. Çocuk doktorunuz bebeğinizin akciğerlerini dinledikten sonra bir sorun olduğunu söylemiyorsa merak etmeyin, büyüdükçe, aylar içerisinde hırıltı azalarak geçecektir. Yine de sizi endişelendirecek kadar hırıltısı varsa Kulak Burun Boğaz Uzmanına da danışabilirsiniz. 

Yürüteç kullanabilir miyiz? 

Yürüteç kullanmak çok önerdiğimiz bir şey değildir. Tek başına yürümeyi geciktirebilir. Bacaklarda eğrilik yapabilir. Erkek çocukların testislerinde fazla bası oluşabilir. Ancak sürekli kucak isteyen bebeklerin annelerinin biraz dinlenmesi ya da ufak tefek işlerini halledebilmesi için, desteksiz oturma kabiliyetini kazandıktan sonra (ort 8. ay) 10-15dk’lık periyodlar halinde gün içerisinde kullanabilirsiniz. Yürüteç kullanımının ev kazalarını artırdığını unutmayınız. 

Bebeğim yeşil kaka yapıyor, bu normal mi? 

Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakaları değişik renklerde, beyaz pütürlü, sarı, yeşil vb. olabilir. Kaka rengi her zaman bebeğin üşüttüğü anlamına gelmez. Demir takviyesi kullanımı da kaka rengini bozabilir. Ancak yeşil kaka ile birlikte köpüklü dışkılama, şiddetli gaz sancıları olduğunda inek sütü protein allerjisi gibi durumlar açısından hekiminize başvurunuz.