Bilgiye ulaşmanın kolaylaşması ile insanların büyük bir kısmının beslenme konusunda bilinçlendiği zamanlardayız. Ne yediğimize, çocuklarımıza, bebeklerimize ne yedirdiğimize dikkat ediyoruz. Hastalıkların kaynağının kötü beslenme ve kötü yaşam koşulları olduğunu biliyoruz. 

Fonksiyonel gidalar olarak bahsedilen gıdalar; hastalık riskini azaltan ve mevcut sağlık durumunu iyileştiren gıdalar olarak tanımlanabilir. 

Çocuk ve bebek beslenmesinde en önde gelen iki fonksiyonel gıda olarak omega 3 ve probiyotikler sayılabilir.

Omega 3;

Vücudumuzda üretilmeyen ve mutlaka dışarıdaan alınması gereken bir yağ asididir. Beynin sağlıklı gelişimi için temel yapıtaşıdır. Aynı zamanda bilişselfonksiyonların artırılması için faydalıdır. Bebeklere görme keskinliği kazandırır. Akıl sağlığının korunmasında yardımcıdır. Antienflamatuvar (iltihap azaltıcı), antihipertansif (tansiyon düşürücü), antilipidemik (kolesterol düşürücü) etkileri mevcuttur. Bir çeşit yağ asidi olmasına rağmen; şekerden yağ üretimini sağlayan enzimi bloke ederek kilo alımını azaltır hatta kilo vermeye yardımcı olur. İnsülin direncini düşürür, yani şeker hastalığından korur. Obeziteden korunmayı sağlar.

Günlük 1 g omega 3 alınması gerekmektedir. DHA ve EPA hayvansal Omega 3’lerdendir. Deniz balıkları, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve tabi ki ANNE SÜTÜ’nde bulunur. ALA bitkisel kaynaklı Omega 3 çeşididir. Keten tohumu, chia tohumu, ceviz, çilek, kivi, avakado ve brokolide bulunur. 

100g’ında ne kadar Omega 3 var:

-Somon 2-2,5g DHA&EPA

-Uskumru 1,2-2,5g DHA&EPA

-Sardalya 1,5-2g DHA&EPA

-Hamsi 1,5-2g DHA&EPA

-Alabalık 1g DHA&EPA

-Konserve ton balığı 0,25g DHA&EPA

-Keten yağı 50g ALA

-Keten tohumu 23g ALA

-Chia tohumu 17,5g ALA

-Ceviz 7-9g ALA

-Avakado 0,15g ALA

Eğer çocuklarımızn beslenmesine günde 1 g Omega 3 ekleyemiyorsak, örneğin haftada 3 sefer 100’er gram somon yedirmek gibi, dışarıdan takviye etmek gerekir. Bunun için doktorunuzun yazacağı bir balık yağı şurubunu günde bir kaşık kullanabilirsiniz.

Görkem ASTARCIOĞLU