Bebeğiniz yeni doğdu. Sağlıkla büyüsün. Doğum yapılan hastaneden evinize geldiniz. Ama hiç bir şey bilmiyorsunuz. Normal olabilecek fakat bebeklerde oldukça farklı görünen bazı durumlar h

Bebeğiniz yeni doğdu. Sağlıkla büyüsün. Doğum yapılan hastaneden evinize geldiniz. Ama hiç bir şey bilmiyorsunuz. Normal olabilecek fakat bebeklerde oldukça farklı görünen bazı durumlar hakkında bilgilenmeniz bir dahaki doktor muayenesine gidene dek sizi sakin ve kendine güvenen bir biçimde tutacaktır. İşte ipuçları…

Bebeğinizi ağladıkça emzirin.

Bir bebeğin günde ortalama 8 kez emmesi gerekmektedir. (3 saat arayla)

Özellikle sezeryan müdehale ile olan doğumlarda annelerin sütünün inmesi 3 güne kadar uzayabilmektedir. Bu süreçte her defasında bebeğinizi memenize tuttuktan sonra bir kaşık yardımı ile mama yedirmelisiniz.

Anne sütü alan bebeklerin su takviyesine ihtiyaç yoktur. Annelerin günlük sıvı ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Ancak her emzirmeden sonra 1 çay kaşığı kadar su ile bebeğinizin ağzını çalkalamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizde sarılık olmaması için yapmanız gereken en önemli şey yeteri kadar bebeğinizi emzirmektir. Halk arasında konuşulan, sarı tülbent örtme, serum suyu veya şekerli su içirme ya da florasan altına yatırmanın inanılanın aksine bir faydası yoktur.

Göbek bakımı eskiden %70 alkol ile pansuman şeklinde yapılırdı. Ancak günümüzde göbek bağının kurumaya bırakılmasının yeterli olduğu bilinmektedir. Batikon kullanmanız, bebeğin topuk kanı ölçümünü bozabileceğinden zaten uygun değildir.

Bebeğinizi göbeği düşmeden yıkamanızda bir sakınca yoktur. Göbeğin nemli kalmamasına dikkat etmeniz yeterlidir.

Bebeğinizin cildinde sivilve başı gibi kızarıklıklar ilk haftalarda görülebilir. Endişe etmeyin.

Bebeğinizin bezinde pembe-kırmızı lekeler görebilirsiniz, bunlar kan değil, ürat kristalidir, yine endişe etmeyin.

Anneden geçen hormonların etkisiyle kız çocuklarda ilk günlerde genital bölgede akıntı ya da bazen çekilme kanaması görülebilir, kendiliğinden düzelecektir.

Yine hormonların etkisiyle kız ve erkek bebeklerde memelerde şişlik olabilir. Ovalamak ve sıkmak sakıncalıdır.

Bebeğiniz ilk hafta vücudundaki ödemi atarak kilo verecektir. Ancak bu kayıp doğum kilosuna göre %10\’u geçmemelidir. En geç 7. günde doğduğu kiloya ulaşmalıdır. Sonraki haftalarda ilk 3 ay için günde 30g, haftada 250g kilo alması beklenmektedir. Eğer bebeğiniz bu kiloları alamıyorsa doktorunuza danışarak mama takviyesinde bulunmanız gerekebilir.

Bebeğiniz ilk gün siyah sonra altın sarısı kaka yapacaktır. Devamında anne sütü kakası hafifçe yeşile dönebilir. Yeterli beslenen bir bebeğin günde 8 kereye kadar dışkılaması normaldir.

Bebeğinizi emzirdikten sonra 30 dk süreyle dik tutun, düz pozisyonda yatırmamaya özen gösterin, yoksa gazını çıkarırken kusacaktır.

Her emzirmede bebeğinize 45 derecelik pozisyon sağlamaya özen gösterin.

Aklınıza takılan herhangi bir soru için doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

En geç 4. gün Çocuk Doktorunuza muayeneye gidin. İşitme taraması, sarılık kontrolü, aşıları ve kalça ultrasonografisi hakkında bilgi edinin.

Uz. Dr. Görkem ASTARCIOĞLU tarafından hazırlanmıştır.