Bebeğinizin 10. günden sonra karnının giderek şişmeye başladığını, bacaklarını karnına çekerek ağladığını, aç olmadığını bildiğiniz halde sürekli emmek istediğini, bazen emerken bile ağladığını fark edersiniz. Büyük olasılıkla gaz sancıları başlamıştır. Özel bir sindirim problemi yoksa; gazı olan bebek kilo almış, yeterli beslenmiş demektir. Unutmayın, bir bebek yaşamının ilk haftasında ağlıyorsa olasılıkla açtır; ikinci haftada ağlıyorsa olasılıkla gazı vardır. 

  Kolik dediğimiz durum ise gaz sancısının şiddetli halidir. Üçler kuralına göre kolik; 3 aya kadar olan bebeklerde, haftada en az 3 defa, günde 3 saati bulan ağlama krizleri ile karakterizedir. Yani buradan da anlaşılacağı gibi, kolik zamanla geçen bir durumdur.   Piyasada çok çeşitli gaz ilaçları vardır. Ancak hiçbir ilaç şikayetleri tam anlamıyla geçirmez. Belki sıklık ve şiddeti azaltabilirler. Ancak zorda kalıp da gaz ilacı seçecekseniz öncelikle doğal ürünleri seçmenizi öneririm. İlaç içermeyen, bitkisel ürünler ya da probiyotikler ilk tercih olabilir.  

 Masaj yapmak gaz damlalarından daha etkilidir. Sırt üstü pozisyonda yatarken her iki bacağı dizleri birbirine yaklaştırmadan karnına doğru bastırıp düzeltmek etkili bir yöntemdir. Bunu günde 6 defa en az 10 dk yapabilirseniz akşam saatlerini daha rahat geçirebilirsiniz. Ancak bu yöntem o anda gaz sıkışması varsa ağrıya sebep olacak ve bebeğiniz bundan hoşlanmayacaktır. O durumlarda da hemen diğer pozisyona geçmelisiniz. Bebeğinizi yüzüstü olacak şekilde yatırın. Bacakları hafifçe karnının altında toparlayın. Bir elinizle ayak tabanlarını desteklerken, diğer elinizi kubbe yaparak popo üzeri bel bölgesine ritmik vuruşlar yapın. Önce izin vermez görünen bebeğiniz rahatlayacak ve bir anda sesi kesilecektir. Yine en az 10 dakika devam edin.  

 Gaz ve kolik konusu tam anlamıyla aydınlatılamamış, sebepleri ve tedavisi herkes için standardize edilememiş durumlardır. Annelerin tükettiği besin maddelerinin bebeklerde gazı arttırdığına dair halk arasında kuvvetli bir inanış vardır. Tıbbı makalelerde bunu kanıtlayan bir ifadeye rastlamadığımı söylemek isterim. Bebekte herhangi bir besin alerjisi yoksa, annenin yediklerinin bebeğin gaz sancısı ile doğrudan ilişkisi bulunmamaktadır.   

Beyaz gürültü olarak adlandırılan sesler, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, ocak üstü aspiratör sesi gibi; anne karnındaki seslere benzediğinden bebeğinizi gaz sancısı sırasında rahatlatabilir.  Son çare arabaya bindirip bir süre yol aldığınızda yine rahatladığını görebilirsiniz.